Wintertijd
27 oktober is het weer zo ver: de klok gaat naar de wintertijd. Oftewel: de normale tijd… In de blog van vandaag geven we wat achtergrondinformatie over het fenomeen klok verzetten.
Oorsprong verschillende tijden
Het EU-parlement wil in 2021 af van de zomer- en wintertijd. Het zou lastig zijn, vooral nu de lidstaten ook zelf mogen kiezen of ze wel of geen gebruik meer maken van de klokwijziging. Enfin, vooralsnog hebben we ermee te maken, maar waarom?
De wintertijd is onze echte tijd. Tijdens de oliecrisis van 1977 deed de zomertijd officieel zijn intrede om het energieverbruik te beperken. Ook was het voor de recreatie wel fijn om een uurtje langer te kunnen genieten van de warme zomeravonden.
Klok vooruit of achteruit?
Hierover ontstaat nogal eens wat twijfel. Gaat de klok in de winter nou vooruit of achteruit? En in de zomer achteruit of vooruit?
Zoals gezegd is de wintertijd de echte tijd en de zomertijd is bedoeld om ’s avonds langer van het licht te genieten. Als het langer licht is betekent het dus dat de klok een uur vooruit wordt gezet. Een makkelijk ezelsbruggetje hier zijn de Engelse woorden spring (lente) & fall (herfst).
In de lente spring(-t) de klok vooruit, in de herfst fall(-t) de klok terug.
Horloge dat het zelf regelt?
De Seiko Astron serie die wij in ons assortiment hebben regelt het zelf. Het luxe model staat in verbinding met een satelliet. Naast dat ze altijd de juiste tijd vertonen verandert hij automatisch mee met de tijd.
Ideaal!
Dikke oktoberkorting
De dagen worden steeds korter en het beetje dag dat we over houden is vaker grijs en nat, tijd om lekker te shoppen.
In de gehele maand oktober hebben we flinke kortingen op diverse merken. Kom snel eens langs om te kijken.